X

Kontaktiton turvatulostus taistelussa koronaa vastaan

Lehdissä on viime aikoina kirjoiteltu paljon siitä, kuinka koronatartuntojen määrä työpaikoilla on lisääntynyt. Tehokkaimmin tämä estettäisiin luonnollisesti tekemällä työtä vain etänä, mutta se ei ole kaikissa tapauksissa mahdollista. Tällöin on keksittävä muita keinoja tartuntariskin pienentämiseksi. Yksi mainio keino on kontaktiton turvatulostus – sen avulla pelkästään tieto ei ole turvassa uteliailta silmiltä, vaan työntekijöiden ei tarvitse koskea yhteisessä käytössä olevaan ja pahimmassa tapauksessa koronalle ja muille viruksille altistuneeseen tulostimeen.
 

RFID-tunnistusTurvatulostuksen ensisijainen tehtävä on poistaa varomattomasta tulostamisesta aiheutuvat tietovuodot. Kun luottamuksellista sisältöä tulostetaan yhteiskäytössä olevaan tulostimeen, voi se joutua asiattomien silmien nähtäväksi. Tulosteita ei aina ehditä heti noutaa käytävällä sijaitsevasta tulostimesta ja pahimmassa tapauksessa ne unohtuvat sinne pitkiksikin ajoiksi kaikkien nähtäville. Turvatulostuksessa tulostettava asiakirja ei tulostukaan välittömästi, vaan se jää odottamaan vuoroaan turvatulostusjonoon pilveen tai yrityksen omalle serverille. Sieltä se vapautuu vasta, kun käyttäjä saapuu tulostimen luo ja tunnistautuu tulostustyön omistajaksi. Näin asiakirjat eivät jää koskaan valvomatta laitteelle. Turvatulostuksen avulla voidaan tulostettavat työt valmistella etukäteen ja vapauttaa ulos tulostimesta vasta sitten kun itselle parhaiten sopii. Tunnistautuminen tulostimella voi tapahtua henkilökohtaisella PIN-koodilla tai erillisellä tunnisteella, kuten RFID- tai NFC-tunnisteella. RFID/NFC-tunnistautuminen tehdään langattomasti erillisellä avainkortilla eli ”kulkulätkällä” tai jopa työntekijän omalla älypuhelimella.

kännytunnistautuminen
Kontaktiton turvatulostus

Vaikka koronavirus leviää pääasiassa ilmateitse pisaratartuntana, voi se tarttua myös virukselle altistuneiden pintojen kautta. Tästä syystä toimiston yhteisten laitteiden käyttö vaatii erityistä tarkkaavaisuutta – yleisten tilojen pintojen koskettelua tulisi välttää, jos mahdollista. Yksi tällainen paljon kosketeltava pinta on tulostimen/monitoimilaitteen käyttöpaneeli. Käyttöpaneelia käytetään myös turvatulostuksen tunnistautumisessa, jos käytössä on pelkästään PIN-koodit. Tätä huomattavasti turvallisempia vaihtoehto on tunnistautuminen, jossa missään vaiheessa ei tarvitse koskea itse tulostimeen tai edes näyttöön. Puhutaan kontaktittomasta tunnistautumisesta tai kontaktittomasta turvatulostuksesta. Tietokoneelta lähetetty tulostustyö jää tulostusjonoon odottamaan siirtymistäsi tulostimelle/monitoimilaitteelle ja itse tulostus käynnistyy vasta, kun annat sille luvan älypuhelimellasi. Ja mikä parasta, mitään tiettyä tulostinta ei tarvitse määritellä etukäteen, vaan saat tulosteesi ulos miltä tahansa samassa verkossa olevalta tulostinlaitteelta kännykkää heilauttamalla.

Kontaktittomuus ja korostettu käsihygienia on tullut jäädäkseen. Kun koronasta joskus eroon päästään, tuskin nyt opitut hygieniatoimenpiteet kokonaan unohtuvat. Tämä vaikuttaa varmasti siihen, että tulevaisuuden tuotekehittelyn tuloksena yhä harvemmin yhteisiin laitteisiin tarvitsee koskea fyysisesti ja niitä ohjataan muilla keinoin, kuten etä- ja ääniohjauksella.

Eikö toimistosi tulostimissa tai monitoimilaitteissa ole vielä kontaktitonta RFID- tai NFC-tunnistusta? Ota yhteys asiantuntijaamme, niin tehdään työpaikastasi taas astetta turvallisempi.