X

Tietokoneen suojaaminen hakkereilta ei riitä – heikoin lenkki voi löytyä muualta

Oletko sinä huolissasi, että yritykseesi kohdistuu tietomurto? Jos vastasit kyllä, et ole tuskasi kanssa yksin – uutisista saa jatkuvasti lukea, kuinka eri yritysten järjestelmiin on yritetty tunkeutua tai siinä jopa onnistuttu. Entä oletko varma, että kaikki tietojärjestelmäsi ja laitteesi on suojattu riittävällä tasolla? Jos edes epäilet sitä, kannattaa jatkaa lukemista.

Tietomurron yleisin syy on hankkia sillä taloudellista hyötyä, esimerkiksi urkkimalla luottamuksellisia asiakastietoja ja käyttämällä niitä oman toiminnan hyväksi. Muita yleisiä syitä murtoon on valjastaa vallattu järjestelmä jakamaan erilaista haitallista materiaalia tai käyttää sitä osana muissa palvelunestohyökkäyksissä. Ja kun yrityksen sivustoa käytetään em. tarkoituksiin, sen digitaalinen maine romahtaa, jolloin seurauksena yrityksen sivusto joutuu estolistalle eli ns. ”mustalle listalle”.  Tämä lamauttaa yrityksen kaiken sähköisen kanssakäymisen asiakkaiden ja muiden kohderyhmien kanssa. On sanomattakin selvää, että tällainen tilanne olisi katastrofaalinen yritystoiminnalle ja sen estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen tehtävissä oleva.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antaa yleisiä ohjeita tietomurroilta suojautumiseksi. Tässä ohjeet tiivistettynä:

  • Pidä ohjelmistot ja järjestelmät päivitettynä. Päivitykset sisältävät haavoittuvuuksien korjauksia.
  • Käytä monivaiheista tunnistautumista eli käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttöä täydentävää tunnistustapaa, kuten esim. matkapuhelimeen lähetettävää koodia.
  • Älä käytä samoja salasanoja useammassa eri palvelussa. Jos yhteen palveluun kohdistuu salasanavuoto, ei paljastuneella salasanalla pääse muihin palveluihin.
  • Muista varmuuskopiot. Jos kiristyshaittaohjelma uhkaa tuhota tietosi, on niistä aina kaksoiskappaleet turvassa.

On siis ensisijaisen tärkeää, että yrityksen tiedon turvaaminen on suunnitelmallista ja sitä pidetään yllä. Aina ei kuitenkaan muisteta ottaa kaikkia asioita huomioon ja silloin tietoturvasuunnitelmaan jää isoja aukkoja.

SecuritySuojaamaton tulostin voi olla reitti kutsumattomille vieraille

Tietojärjestelmien ja tietokoneiden suojaaminen tärkeää, mutta ei valitettavasti yksin riitä. Usein yrityksen järjestelmiin on mahdollista päästä käsiksi myös verkkoon liitettyjen tulostuslaitteiden kautta, ellei niitä ole asianmukaisesti suojattu. Harvemmin tulee mieleen, että toimiston monitoimilaite voi olla liitetty samaan aikaa Internettiin sekä yrityksen sisäiseen verkkoon. Ilman suojaavia toimenpiteitä, tämä tarjoaa hakkereille mieluisan leikkikentän pahanteolle.

Varmin ja stressittömin tapa estää hakkereitten hyökkäykset on antaa asiantuntevan tulostusjärjestelmätoimittajan suojata laitteesi. Mikäli et jostain syystä vielä käytä asiantuntijaa apunasi, niin ota ainakin seuraavat seikat huomioon oman tulostusstrategian luomiseksi.

  1. Kaikkien laitteiden turvaaminen. Tietoturvaa vahvistettaessa harva asian on tärkeämpää, kuin kaikkien yrityksen omaan verkkoon liitettyjen laitteiden turvaaminen. Käytettiinpä niitä sitten jatkuvasti tai ainoastaan silloin tällöin. Jos olet vähänkään epävarma suojauksen riittävyydestä, on syytä olettaa, ettei se ole. Poista laite verkosta kunnes suojaus on varmistettu.
  2. Yhtenäiset suojausstandardit. Käsittele kaikkia laitteita ja järjestelmiä samojen turvallisuusstandardien mukaan. Liian usein yritysten IT-henkilöstö keskittyy tietokoneiden turvallisuuteen samalla unohtaen, että tulostavien laitteiden sisällä on myös samaa teknologiaa. Kun rakennat turvallisuusstandardeja yrityksellesi, pidä huolta, että kaikki laitteet otetaan siinä huomioon samanvertaisina ja niitä koskee samat ohjeistukset.
  3. Käyttökoulutus ja sovitut toimintatavat. Muista, että tietoturvan heikoin lenkki voi olla laitteiden käyttäjät ja vieläpä täysin tahtomattaan. Muista kouluttaa henkilöstösi laitteiden turvalliseen käyttöön. Kun tulostetaan luottamuksellisia asiakirjoja yhteiskäytössä oleviin tulostimiin, voivat ne päätyä asiattomien silmien nähtäviksi. Tällaisia asiakirjoja voivat olla yrityksen liiketoiminnalle kriittiset salaiset asiakirjat, henkilöstön palkkatiedot, luottamukselliset asiakastiedot tai vaikkapa potilastiedot. Onneksi nykyaikaisiin tulostimiin on saatavissa erilaisia turvatulostusominaisuuksia, jolloin asiakirja tulostuu vasta, kun sen omistaja saapuu fyysisesti laitteelle.
Lue lisää Ricohin monitasoisesta laitesuojauksesta.
 

toimistotulostusMikäli olet epävarma edellä mainittujen tietoturvaa varmistavien toimien toteutumisesta yrityksessäsi, on varminta antaa kokonaisuus asiantuntijan hoidettavaksi. Luotettava tulostamiseen erikoistunut palvelukumppani osaa rakentaa yrityksellesi tulostuskokonaisuuden, jossa on otettu juuri teidän yksilölliset tarpeenne huomioon – ei mitään liikaa, kuitenkaan mitään unohtamatta. Näin voit kohdistaa aikasi ja energiasi oman liiketoiminnan pyörittämiseen ilman huolta hakkereitten hyökkäyksiltä.

 

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää, kuinka R-Officen asiantuntijat voivat auttaa sinua suojaamaan tulostusjärjestelmät tehokkaasti tietomurroilta. Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä pikaisesti – hyvissä ajoin ennen hakkereita.